Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Париж - най-привлекателният град за инвеститорите в недвижими имоти в Европа

101

Shutterstock

Френската столица оглави класацията на най-привлекателните европейски градове за инвестиции в недвижими имоти, съобщава в. "Фигаро" електронното си издание.

За дванайсет месеца Франция е добила репутацията на динамична и много сигурна страна, отбелязва Фабрис Алуш, председател на френското подразделение на специализираната компания за недвижими имоти CBRE.

В резултат на това Париж е станал най-атрактивният град в Европа за инвеститорите в недвижими имоти, сочи проучване на компанията. Миналата година в региона Ил-дьо-Франс са били инвестирани над 20 милиарда евро. В цяла Франция инвестициите през последните три години са достигнали 27 милиарда евро годишно, което представлява около 10 процента от общата сума, инвестирана в Европа. Това е нещо невиждано от 2007 година.

В икономическия контекст на възстановяване на растежа, френската столица отново привлича вниманието на европейските инвеститори след избирането на Еманюел Макрон за президент и в перспективата на олимпийските игри през 2024 година, обяснява Фабрис Алуш.

Той споделя, че на световния форум на недвижимите имоти Mipim корпоративните инвеститори са дали висока оценка на Париж за финансовата сигурност и атрактивността му за компаниите заради предлаганото качество на живот за техните служители. Такова преимущество те не намират например във Франкфурт, изтъква Алуш. А освен това френската столица се възползва от нестабилността във Великобритания, където пазарът на недвижими имоти донякъде забавя растежа си поради безпокойствата на инвеститорите заради Брекзита. Все пак, припомня той, с инвестиции от 29 милиарда евро годишно, Лондон все още държи първенството (при общи 77,5 милиарда евро в цялото Обединено кралство).

Сега Париж изпреварва по атрактивност Мадрид и Амстердам.

През тази година инвеститорите планират да вложат много повече пари, отколкото през 2017 година - рекордна с общо инвестирани 291 милиарда евро. И ако не настъпи някакъв обрат, инвестираните средства в Париж и във Франция се очаква да се задържат на също такива високи равнища и през 2018 година.

По материали на БТА

още от Бизнес