Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пазарите очакват по-голяма яснота от Фед през 2019 г.

14

След една нелека година начело на Федералния резерв на САЩ, Джероум Пауел започва 2019 година под натиска на пазарите, които очакват по-голяма яснота в комуникацията на американската централна банка, информира Ройтерс.

Президентът на Фед ту обезпокояваше, ту успокояваше пазарите през година, белязана от усилване на колебанията на котировките и големи спадове при всички видове активи, без да забравяме непрестанните нападки на президента Доналд Тръмп - отявлен противник на извършваното от регулатора затягане на паричната политика.

Пауел, който преди да оглави централната банка беше адвокат, а после - инвестиционен банкер, изненада наблюдателите с по-различен стил от този на предшествениците си, които от десетки години бяха все икономисти по образование.

Някои го упрекват, че е подхранил силните колебания на пазарите поради липсата на прецизни изказвания, а неотдавна се подразниха от неговото сравнение, че положението в УФР е като да прекосяваш тъмна стая.

Според главния икономист на Northern Trust Карл Таненбаум "проблемът е, че Фед не може да стои на тъмно. То трябва да направи усилие, за да хвърли малко светлина върху ситуацията".

Стилът на Пауел се прояви за пореден път на пресконференцията му на 19 декември, когато той произнесе четири път думата "несигурности" веднага след като Фед обяви четвъртото за годината повишаване на лихвите си и преразгледа към леко намаление очакваните повишения през 2019 година именно заради тези несигурности.

Тогава пазарите бяха дестабилизирани поради факта, че ръководителят на Фед заявява едновременно, че рисковете нарастват, и че повишаването на лихвите трябва да продължи.

Всички ръководители на Фед са предизвиквали сътресения на пазарите: Бен Бърнанке докара спад на световните котировки като намекна през 2013 година, че Фед ще намали изкупуването на облигации, също както и Алън Грийнспън, който безуспешно се опита да озапти пазарите, определяйки пазарната капитализация на активите като "ирационално прекомерно изобилие" на фондовите борси.

Нито един президент на Фед обаче не е бил подлаган на такъв натиск от Белия дом, където президентът без задръжки сам дестабилизира пазарите чрез изявленията си.

В този контекст Джероум Пауел обяви, че ще промени начина на комуникация на Фед, като от януари тази година ще дава пресконференция след всяко заседание по паричната политика - или общо осем пъти за 2019 година, вместо четири през 2018-а.

още от Бизнес
16
Неделя
Юни