нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пазарна стойност от 1 трлн. долара - биткойнът я постигна над три пъти по-бързо от Apple

Снимка: Getty images

Светът на бизнеса се движи все по-бързо и по-бързо. В миналото на големите компании им отнемаше дълги десетилетия преди да достигнат пазарна стойност от 1 трлн. долара. На биткойна обаче му бяха нужни само 12 години за постигането на тази цел, пише VisualCapitalist.com.

За да онагледят изключително бързият ръст на пазарната капитализация на биткойна, от сайта са направили инфографика, сравняваща времето, в рамките на което криптовалутата и най-големите американски компании днес са достигнали заветния праг.

Софтуерният гигант Microsoft е прекрачил границата от 1 трлн. долара 44 години след създаването си, докато Apple е постигнал същия резултат за 42 години. Онлайн търговецът Amazon е успял да придобие пазарна стойност от 1 трлн. долара за 24 години, а интернет гиганта Google – за 21 годни. Биткойн изпреварва всички тези компании с близо десетилетие.

Източник: VisualCapitalist.com

Рекордното поскъпване на биткойна се случи в последните няколко месеца, като в началото на 2021 г. най-популярната криптовалута имаше пазарна капитализация от 500 мрлд. долара. От януари до днес обаче биткойнът добави още над 500 млрд. долара към стойността си на фона на нарастващият интерес от страна на институционалните инвеститори. Цената на дигиталната монета бе подкрепена от новината, че Tesla е инвестирала 1,5 млрд. долара в биткойн, а по-късно и от обещанията на банките като Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley за осигуряване на достъп на клиентите до криптоинвестиции. Mastercard, Visa и Paypal също обявиха, че ще улеснят употребата на криптовалути в рамките на своите платформи.

Към 11:40 часа българско време биткойнът се разменя за 62 320,46 долара, което представлява ръст от 1,11% за последните 24 часа. Това означава, че криптовалутата има пазарна капиталзиация от 1,16 трлн. долара.

 

 

още по темата
още от Бизнес