Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пазарът на облигации в Китай демонстрира устойчивост

Снимка: Guliver / Getty images

Пазарът на облигации в Китай представлява изключение от негативната тенденция в световен мащаб. Това заяви Хейдън Бриско, ръководител в UBS Asset Management за Азиатско-тихоокеанския регион пред Си Ен Би Си.

Водещите централни банки по цял свят предприеха драстични стъпки, включително сваляне на основните лихви до рекордно ниски нива, за да подкрепят финансовите пазари в условията на пандемия от COVID-19.

Към 11:10 часа днес доходността по 10-годишните държавни ценни книжа (ДЦК) на Китай е 2,900%. За сравнение доходността по 10-годишните американски облигации е на ниво от 0,820%, на японските 0,008%, а на германските е в отрицателна територия – 0,405%.

Бриско обяснява, че най-големите страхове на инвеститорите в момента идват от компенсирането на рисковите активи. „Ако доходността на повечето пазари на облигации са близо до нулата или дълбоко в отрицателната територия, къде ще се насочите? За нас китайският пазар на облигации изпъква от всички останали със своето представяне“, казва той.

Китайското правителство подходи „по-сдържано“ от очакваното

Запитан дали властите в Китай са позволили на компаниите да заемат пари твърде лесно, за да подкрепят икономиката, Бриско казва, че това се случва по цял свят.

„САЩ направиха същото. Европа действа по същия начин. Целият свят търси начини да гарантира, че компаниите ще оцелеят, че те ще могат отново да отворят врати, да върнат служителите си на работа и да подновят производството“, коментира той.

По думите му в това отношение китайското правителство е било доста „по-сдържано“ от очакваното.

„В Китай също ще има натрупване на дълг, но нивата няма да бъдат като тези, които ще виждаме в Европа и САЩ. Ситуацията е много по-балансирана“, казва Бриско.

Според него ще има по-голямо натрупване в сектора на „сенчестото банкиране" и при инвестициите в инфраструктурни проекти.

още по темата
още от Бизнес