Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

PepsiCo купува израелска компания за 3,2 млрд. долара

103

Снимка: Guliver/ Getty Images

Американската компания ПепсиКо (PepsiCo) обяви днес, че придобива израелската СодаСтрийм (SodaStream), която произвежда машини за домашна газирана вода , предаде ДПА. Сделката е за 3,2 млрд. долара, които ще бъдат платени в брой. ПепсиКо купува всички акции в обръщение на СодаСтрийм за 144 долара на акция.

Очаква се покупката да бъде приключена до януари 2019 година. Тя е смятана за голям успех за СодаСтрийм, която преди беше бойкотирана за това, че има завод в окупирания от Израел Западен бряг.

ПепсиКо и СодаСтрийм си пасват отлично, посочи главната изпълнителна директорка на ПепсиКо Индра Нуйи, като допълни, че СодаСтрийм прави страхотни на вкус напитки, а същевременно намалява генерираните отпадъци.

СодаСтрийм бе подложена на ожесточена международна кампания от Движение "Бойкот, лишаване от права, санкции" (на англ. Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) - пропалестинска група, която призовава за културен и икономически бойкот на Израел в името на правата на палестинците. Израел обвинява движението в антисемитизъм и опит за премахване на еврейското мнозинство в държавата като се насърчава завръщането на палестински бежанци.

През 2014 година СодаСтрийм, обяви, че затваря завода си на Западния бряг и се мести в южен Израел по финансови причини.

Източник: БТА

още от Бизнес
24
Сряда
Април