Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тревожен сигнал вижда Световната банка в ниската безработица у нас

168

България регистрира най-ниското ниво на безработица от момента на финансовата криза през 2008 г. – 5,2%. Това значи на практика пълна заетост. Това трябва обаче и да ни тревожи малко, защото навлизаме в период, когато не достига висококачествена работна ръка. Това предупреди главният изпълнителен директор на Световната Банка Кристалина Георгиева.

"В перспектива това е важен елемент – да имаме добра стратегия в демографски план. Очакването ни е за 3% растеж през 2019 г. В услуга на България е това, че тя е фискално дисциплинирана. Не попадаме в категорията на тези, които при ниските лихвени проценти се натовариха с много дълг. Помага растежът в частното потребление, който регистрира ръст от 5,7% на годишна база, а също и повишаването на заплати, евтините кредити", заяви пред bloombergtv.bg Георгиева.

Растежът у нас остава стабилен, посочи Кристалина Георгиева. "За 2018 г бе 3,1%, но това е по-бавен ръст спрямо 2017 г. и е в контекста на общото забавяне.Виждаме повече инвестиции в България от страна на големи компании. Световната банка също разглежда България като надеждна дестинация. Помага ни и фактът, че имаме ресурс от инвестиции от ЕС", допълни тя по темата.

По повод състоянието на световната икономика Кристалина Георгиева отбеляза, че се регистрира забавяне на растежа. "2018 г. започна с растеж от 3,3%. Последното тримесечие приключи с ръст от 2,7%. Както МВФ, така и ние коригираме прогнозите си за растеж надолу за 2019 г. Засега очакванията ни са, че това е циклично забавяне и през 2020 г. ще видим възстановяване на темповете.

Това ще зависи от три фактора:

  • доколко съществуващите неизвестни в световната икономика, които дърпат растежа надолу, ще бъдат изчистени. Например - тарифите, Brexit;
  • доколко страните ще водят разумни политики през тази година;
  • доколко ще бъде овладян финансовият стрес на нововъзникващите пазари и как страните с дългови тежести ще управляват добре обслужването на сегашните си задължения", стана ясно още думите ѝ.

"Положението в нашия регион е сравнително добре с изключение на Турция. Сривът там показа забавяне на растежа от 7,7% през 2017 г. до 1% през 2018 г. Този фактор въздейства на всички в региона".

Вече е ясно, че проблемите на климата са реални, подчерта Георгиева. "Трябва да преминем възможно най-бързо към нисковъглеродна икономика. Според анализ до 2030 г. ще се генерират 26 трлн. долара в тази нова икономика и ще бъдат създадени допълнителни нови 65 млн. работни места. Синята икономика – това са най-вече океаните. Те, оемат въглеводород и се съхраняват едни от най-важните източници на храна за всички нас", обобщи тя.

още от Бизнес
27
Четвъртък
Юни