нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Подобряването на икономическата свобода в последните 10 г. в България е в застой

Снимка: Shutterstock

България пада с 4 позиции в годишната глобална класация за икономическа свобода на института Fraser. Страната ни получава 7,76 точки от максимално 10 и така се нарежда на 36-та позиция от 165 държави.

Резултатът на България достига 7,76 т. (от максималните 10 т.). В сравнение с миналогодишното издание той се повишава с едва 0,02 точки и затова сме с четири позиции надолу в общата класация за сметка на по-бързо подобряващи резултата си страни.

Всъщност от 1990 г. до 2005 г. икономическата свобода в България расте сравнително бързо (включително поради изключително ниската база), но през последните 10-15 години е в застой. През 2005 г. България има 7,66 точки.

Графика:ИПИ

Индексът на икономическата свобода се изчислява на база 5 показателя. Това са „Стабилни пари“ – по който имаме най-висока оценка от 9,66 и се нареждаме близо до Канада, Великобритания по този показател.

Вторият е „Правна система“ – по който имаме  най-ниска оценка от 5,94 – тоест близо сме в класирането до Ямайка, Монголия и Гърция.

Останалите 3 показателя са „Размер на правителството“ – тоест данъчна тежест, където получаваме 7,02 точки и сме редом Украйна и Колумбия,  

„Свобода на международната търговия“ 8,38, близо до Испания и Белгия

 и „Регулации“ 7,81 – редом до Италия и Словакия.

още от Бизнес