нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Половин милиард лева евросредства не са подобрили състоянието на Северозапада

Европейски средства на обща стойност 478 млн. лв. не са постигнали подобряване на икономическата среда и спиране на миграцията от Северозападния регион на България, който е най-бедния регион в рамките на ЕС.

Това показва проверка на изпълнението по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ в периода 2014-2020 г., която е била извършена от Министерството на икономиката, съобщи служебният министър Даниела Везиева.

„Не отчитаме косвените ефекти, които търсихме в Северозападния район. Не се е подобрила нито икономическата среда, нито е намаляла вътрешната миграция“, подчерта министър Везиева. Тя допълни, че в следващите мерки, които са предвидени по новия програмен период и по Плана за възстановяване, ще се разработят допълнителни мерки за контрол, които да дават по-добра ефективност.

Според нея близо 1/3 от всички нарушения, които са отчетени при проверката на програмата, са били извършени в Северозападна България.

”Общо по програмата са сключени 2 913 административни договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на стойност 2 млрд. лв. От всички 333 броя нередности по ОПИК, които проверката е установила 94 са във връзка с установени нарушения по проекти с място на изпълнение - Северозападен регион, а останалите - 239 броя от регистрираните нередности са по проекти с място на изпълнение - извън Северозападния регион“, каза още министър Везиева.

По време на брифинга стана ясно, че към момента са заведени 2 досъдебни производства срещу некоректните фирми и са предадени на европейската прокуратура.

още от Бизнес