нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Шведската мечта за напълно безкешово общество ще трябва да изчака

Снимка: Shutterstock

Шведките научиха, че визията им за дигитална валута, емитирана от централна банка, може да отнеме повече време, отколкото очакваха, пише Блумбъг.

Централната банка на Швеция – „Риксбанк“, публикува резултатите от първата фаза на пилотния си проект за дигитална валута, който може да бъде определен като най-напредналото изследване в тази сфера, предприето от западна икономика. Според проучването бързото темпо, с което изчезва кеша в страната, представя „потенциални проблеми“, които могат да бъдат разрешени от дигитална валута на централната банка (CBDC).

Задачата е тежка, като най-старата централна банка в света продължава да отлага във времето датата, която си поставя като цел за пускане на своята дигитална валута. След като веднъж заяви, че може да е готова с работата по т.нар е-крона до 2018 г. Риксбанк сега казва, че пилотният проект няма да бъде завършен преди началото на следващата година, като същевременно с това си дава време за допълнителни тестове до края на 2026 г.

Други централни банкери открито отхвърлиха идеята, че бързото пускане на пазара на собствени дигитални валути може да им донесе някакви сериозни ползи, като председателят на Федералния резерв Джером Паул наскоро заяви ,че САЩ предпочитат да са прави, отколкото да са първи.

Митра Сундберг, който ръководи пилотния проект от Стокхолм, казва, че е важно да не се взема крайно решение за технологията, преди да се разбере каква роля точно трябва да изпълнява дигиталната валута. По тази причина Риксбанк посочва, че тя няма за цел да замени кеша и че каквото и да създаде, ако продължи напред по този проект, вероятно ще има нужда от въвеждането на нова правна рамка, преди дигиталната валута да влезе в употреба.

В същото време парите в брой под формата на банкноти и монети бавно, но сигурно изчезват в най-голямата скандинавска икономика. Миналата година шведите са използвали пари в брой по-рядко от гражданите на седем други „зрели“ пазари като процент от общите трансакции, сочат данни на McKinsey Global Payments Report.

Не всички обаче гледат на липсата на пари в брой като причина за започване на проект за дигитална валута. В съседна Норвегия, която е друго почти безкешово общество, централната банка казва, че „няма остра нужда“ от въвеждане на цифрова валута.

още по темата
още от Бизнес