Затвори

Scania планира големи съкращения

Снимка: Getty Images

Шведският производител на камиони "Скания" (Scania), който е собственост на германската компания Traton, планира големи съкращения на работни места. И изчислява, че в световен мащаб разполага с 5000 служители повече, отколкото е необходимо в резултат на коронавирусната криза, информира Ройтерс.

Фирмата Traton, в която автомобилният гигант "Фолксваген" (Volkswagen) има дял от цели 89,7%, заяви през май, че оперативната печалба за първото тримесечие е спаднала с две трети, тъй като пандемията от коронавирус де факто преустанови голяма част от автомобилната индустрия в глобален план и се е отразила крайно негативно на търсенето.

"Ще бъдат преразгледани до 5000 позиции, включително до 1000 на нейни служители, известни като "бели якички", работещи в централата в шведския град Сьодертеле. В световен мащаб в компанията за производство на камиони работят около 51 хиляди души. Нашата оценка е, че ще отнеме много време преди пазарното търсене да достигне нивата от преди кризата и затова трябва да приспособим организацията към новата ситуация. Това ще бъдат мерки за цялата компания и не са изключени официални известия за съкращения", обяви главният изпълнителен директор на Scania Хенрик Хенриксон. 

От компанията обявиха, че ще преоценяват и част от своите индустриални и търговски операции, добавяйки, че има твърде много персонал в поделенията за глобални продажби и услуги, като от спада на дейността са били засегнати и отделите за изследвания и развитие на производителя на камиони.

"Изпълнителното ръководство работи съвместно с представителите на профсъюза по различни мерки за намаляване на разходите, като една от тях е намаляването на броя на консултантите", посочват от шведския производител на камиони. 

още по темата
още от Бизнес