Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Производствените цени в Китай паднаха до най-ниското си ниво от 7 месеца

Производствените цени в Китай са спаднали до най-ниското си ниво от 7 месеца през октомври, сочат публикуваните днес данни на Националното статистическо бюро, цитирани от Франс прес. Цифрите потвърждават забавянето на икономическата дейност в страната, която се бори с американските търговски санкции. Индексът на заводските цени се е понижил миналия месец до 3,3 процента на годишна основа, което е най-ниското му ниво от април и съвпада с прогнозите на анализаторите. Същият индекс през септември е бил 3,6 процента.

Китайската икономика изглежда във фаза на забавяне, тъй като около половината от износа към САЩ е подложен на наказателни мита. Увеличението на брутния вътрешен продукт през третото тримесечие е спаднал до 6,5 процента, което е най-ниското му ниво от 2009 година. В този контекст е възможно китайските производители да предпочетат да намаляват продажните си цени, за да поддържат пазарните си дялове, твърдят икономисти.

Индексът на потребителските цени е останал стабилен през миналия месец - 2,5 процента, както и през септември, като също отговаря на предварителните очаквания. Растежът на цените на хранителните продукти се е забавил, спадайки до 3,3 процента спрямо 3,6 процента през септември. Заради лошото време в районите на производство цените на зеленчуците са се запазили постоянни, макар и с по-бавни темпове на растеж - 10,1 процента на годишна основа спрямо 14,6 процента през септември.

още от Бизнес
27
Четвъртък
Февруари