Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Промишленото производство пада. По-малко електричество и газ, повече добив

Shutterstock

Промишленото производство у нас регистрира спад от 1,2% през септември в сравнение с август. През септември 2018 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство намалява с 0,8% спрямо съответния месец на 2017 година.

Намаление спрямо предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,9% и в преработващата промишленост - с 1,4%, а увеличение е отчетено в добивната промишленост - с 3,2%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - със 17,8%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 16,7%, производството на химични продукти - с 8,6%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 6,8%.

Ръст е регистриран при: производството на лекарствени вещества и продукти - с 11,8%, производството на тютюневи изделия - с 8,6%, производството на превозни средства, без автомобили - със 7,4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6,5%.

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - с 12,2%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4,7%, а в преработващата промишленост промишленото производство се увеличава с 0,8%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 32,6%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 24,7%, производството на превозни средства, без автомобили - с 18%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 14,7%.

Намаление е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 24,2%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 13,3%, производството на основни метали - с 12,1%, производството на химични продукти - с 10,1%.

още по темата
още от Бизнес
27
Четвъртък
Февруари