Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Работодатели и синдикати искат спешно да бъдат прекратени договорите с американските ТЕЦ-ове

Снимка: Shutterstock

Работодатели и синдикати призовават "спешно да се прекрати опасното изкривяване на енергийния пазар, предизвикано от неправомерна държавна помощ". Това е записано в съвместна позиция на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и КНСБ, разпространена до медиите. , 

"Дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия по преференциални цени от "Ей и Ес  - 3С Марица Изток 1" и "Марица Изток 3" трябва да бъдат прекратени преди обявяването на търг за капацитети",  се отбелязва още в документа. Двете централи са известни още и като "американските ТЕЦ-ове", а позицията срещу продължаването на работата с тях е на фона на визита на американски енергийни експерти у нас, които се срещнаха и с премиера Борисов днес. Американската енергийна делегация ще остане у нас до 13 декември, но вече е заявила интерес и към "Марица Изток 2" .

"Поводът да повдигнем остро въпроса отново точно сега е фактът, че инвестицията на една от централите вече е напълно изплатена. Това бе потвърдено и от Брюксел, и от наетата от българското правителство водеща световна консултантска компания. Категорични сме, че българските потребители нямат „излишни“ милиони за неправомерни печалби чрез недопустима държавна помощ. В същото време цените на електроенергия за индустрията в България отново са най-високи в ЕС и търпението ни се изчерпва. Време за поредно отлагане вече няма. Предстои въвеждане на капацитетен механизъм, при който въглищните централи могат да получат средства в конкуренция с други производители от страната и чужбина и съобразно европейските правила /след нотификация – допустима държавна помощ/.", пише в общата позиция на бизнеса и синдикатите.

 

"По силата на подписани договори преди присъединяването на България към ЕС те получават в противоречие с правото на ЕС държавна помощ. Само за регулаторната година от 01.07.2019 г. до 30.06.2020 г., без необходимото в такива случаи одобрение от ЕК,  над 700 млн. лв. ще се платят непазарно на инвеститорите в "Ей и Ес – 3С Марица изток 1" и "Контур Глобал Марица изток 3", от които 301 млн. лева са за втората, изплатена напълно електроцентрала.", посочват авторите на позицията. Те припомнят, че държавните гаранции за инвестиции се забраняват от Договора за функциониране на ЕС, който е подписан и от България по време на присъединяването. "Да, двете централи са нужни на българската енергийна система. Без тяхното производство няма да има достатъчно електроенергия. Да, те ползват местен ресурс – български въглища. Но за тях важат същите правила и закони. Конкуренцията и върховенството на правото е за всички! Крайно време е компетентните органи да вземат мерки, за да се прекрати ненужното натоварване на българския бизнес и да се потърси отговорност на тези, които е трябвало да предложат навременни решения и действия за прекратяване на неправомерната тежест за българския бизнес и домакинства.", се казва още в документа.

"Никак не е розово бъдещето за въглищните централи, особено сега, когато ЕК приема плана за "Зелена Европа". Така че "Белене" и "Козлодуй" стават две изключително важни площадки не само за диверсификацията, но и за енергийния ни баланс за бъдещето след 10 години" - това подчертал министър-председателят Борисов по време на срещата си днес с енергийните експерти от САЩ. Той специално отбелязал, че е защитил същите тези "пред цялото ръководство на САЩ" по време на официалното си посещение в Белия дом - пред президента Тръмп, пред вицепрезидента Пенс и пред държавния секретар Помпео. В рамките на срещата Борисов е изтъкнал също , че сътрудничеството със САЩ ще допринесе за укрепване на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително посредством внос на втечнен природен газ при изгодни за страната ни условия.
"Ядрената енергетика би могла да бъде добра основа за развитие на партньорството между двете държави", отбелязал министър-председателят пред американските експерти. Той пояснил, че за България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност. Делегацията на американски енергийни експерти е у нас в изпълнение на договореностите, постигнати в рамките на срещата на премиера Борисов с американския президент Доналд Тръмп на 25 ноември 2019 г. във Вашингтон . Вчера, те са посетили площадката на АЕЦ "Белене", а в следващите дни ще посетят "Марица Изток 2" и АЕЦ "Козлодуй".

още от Бизнес