Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Когато стимулите свършат

Снимка: Shutterstock

Редица компании ще бъдат изложени на сериозен риск от неплатежоспособност и фалит, след като правителствата прекратят програмите за фискална подкрепа. Това заяви пред Си Ен Би Си бившият член на борда на Европейската централна банка Беноа Кьор.

Много правителства по света предприема мащабни програми за стимулиране на икономиката в опит да ограничат щетите, нанесени от пандемията от COVID-19. Тази подкрепа позволи на много компании да избегнат фалит и да задържат на работа голяма част от служителите си, изчаквайки премахването на ограничителните мерки срещу разпространението на инфекцията. Изчерпването на тези стимули преди пълното отваряне на икономиката обаче може да доведе до колапса на редица компании.

„Що се отнася до корпоративната платежоспособност, проблемите тепърва предстоят. След като правителствата постепенно свият и спрат финансовата подкрепа, наяве ще излязат фундаменталните проблеми“, коментира Кьор, който в момента ръководи иновационния хъб на Банката за международни разплащания (Bank for International Settlements - BIS).

В доклад, публикуван днес, от BIS предупреждават, че финансовата нестабилност на пазарите остава, въпреки оптимизма на инвеститорите през последните няколко седмици на фона на отварянето на много икономики.

В петък президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард, заяви, че „икономическото възстановяване ще бъде частично, а може би и трансформационно“ за много бизнеси, които ще трябва да се приспособят към новата реалност, ако искат да оцелеят. Тя обаче подчерта, че новото нормално ще води до появата на нови фирми, които да покрият нуждите на хората в променящата се среда.

Кьор подчерта, че за въпросите относно корпоративната платежоспособност трябва да отговарят правителствата, а не централните банки.

„Може би предизвикателството пред централните банки ще бъде да гарантират, че подкрепата за ликвидността няма да се превърне в подкрепа за платежоспособност, която е фискална функция. Каквото и действие да е необходимо, отговорността в този случая трябва да се поеме от правителствата, а не от централните банки“, коментира той.

„Съществува риск от това, което икономистите наричат „фискална доминация“, или подчиняването на централните банки на държавните изисквания за евтино финансиране. Съществува обаче и риск от финансова доминация, при която банките действат твърде плахо, страхувайки се, че могат да навредят на пазарите или на банките. Тук същ има нужда от предпазни мерки. Тези мерки са обаче са много ясни – устойчиви публични финанси и добър банков и пазарен надзор“, казва още Кьор.

още от Бизнес