Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Рекорден износ за Германия

Shutterstock

Въпреки конфликтите в световната търговия германският износ е отчел рекордна година за пети пореден път през 2018 година, макар темпът на растеж да се е забавил значително, предадоха световните агенции.

Износът на стоки "произведени в Германия" се е увеличил с 3%, до 1,3 трлн. евро (1,5 трлн. долара) миналата година, съобщи федералната статистическа служба във Висбаден.

През 2017 г. износът нарасна с 6,2%, припомня ДПА.

Особено към края на годината германските износители са се сблъскали с проблеми. След слаб ноември, износът се е понижил с 4,5 процента през декември спрямо същия месец на предходната година.

Секторът е разтревожен от забавянето на световната икономика, конфликтите в международната търговия и непредвидимостта на Брекзит.

Вносът миналата година се е увеличил с 5,7 на сто до рекордните 1,1 трлн. евро, нараствайки по-бързо от износа. Тази динамика е намалила търговския излишък до 227,8 млрд. евро. През 2017 г. излишъкът по външната търговия на най-голямата европейска икономика бе 247,9 млрд. евро.

Германия от години изнася повече, отколкото внася. Това е повод за критики от търговските й партньори, особено от американския президент Доналд Тръмп, припомня ДПА.

За текущата година германската асоциация за външна търговия очаква износът да продължи на нараства.

"Въпреки голямата вероятност от хаотичен Брекзит очакваме германският износ да се увеличи с до 3 на сто тази година", посочи неотдавна Холгер Бингман, президент на Асоциация на германските износители BGA.

още по темата
още от Бизнес
28
Петък
Февруари