Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Рекорд по пуснати в експлоатация офис площи в София

Shutterstock

Имотният пазар в София се развива стабилно и това ясно се вижда от въведените в експлоатация офис площи, които според доклад на консултантската компания MBL са достигнали най-високите си нива за последните 8 години.

Към края на март офис площите в съществуващите сгради в столицата са достигнали впечатляващите 2,03 млн. кв.м. Само през първите три месеца на 2019 г. в експлоатация са въведени нови 70 хил. кв. м., което е най-високото ниво от 2011 г.

По данни на MBL в момента в строеж са 420 хил. кв. м офиси, от които около 375 хил. кв.м са планирани за завършване до края на 2021 г.

Най-голям интерес към новите офис площи има от страна на IT сектора, които заемат 42% от наетите през първото тримесечие на 2019 г. офиси. Следват фирми, развиващи различни бизнес услуги, включително бизнес консултанти, рекламни агенции и оператори на споделено офис пространство.

Наемите са останали без промяна за периода януари-март в порядъка на 12-14 евро на кв. м за офиси клас А и 8-11 евро на кв. м за клас B.

Повече подробности можете да видите в доклада на MBL.

още по темата
още от Бизнес