нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Румен Радев: Държавите, които развиват технологиите, задават дневния ред

Снимка: Мениджър Нюз

Държавите, които развиват технологиите, определят бъдещето и задават дневния ред, заяви президентът Румен Радев днес по време на церемонията по отличаване на победителите в Националния конкурс "Иновативно предприятие на годината" с марката "Високи постижения в иновациите".
Ние имаме достатъчно талант, потенциал и амбиции, за да бъдем част от този процес, посочи държавният глава.
Вярно е, че Европа изостава от страни като САЩ, Китай, Япония, но пътят за преодоляване на това изоставане е обединението, смята Румен Радев. Имаме шанс да успеем, ако всички европейски държави се обединим и всяка има амбицията да присъства по-силно на европейската иновационна карта, отбеляза той.
По думите му има нужда от още по-голяма държавна подкрепа, като въпросът е не само да се дадат пари, а по какъв начин да се организира процесът, така че парите да носят максимален ефект.
Нуждаем се да пренесем иновативността като занятие и начин на мислене на още по-ниска възраст, смята президентът. За да се случи това, във всеки областен град трябва да се създаде център за дигитални технологии и иновации, където да има оборудване на високо ниво и учениците да могат да се подготвят безплатно за дигиталните технологии на бъдещето и да придобиват иновационна култура, предлага държавният глава.
Иновациите са ключът към нашето бъдеще, отбеляза Румен Радев и допълни, че иновациите възпитават хора да мислят креативно, да имат силата да отстояват своите идеи, да мислят перспективно.
Всеки иноватор трябва да преодолее поне две бариери - едната интелектуалната, да надскочи стандартното, а другата е психологическата - да има достатъчно смелост да се хвърли в неизвестното, каза още президентът. Иновациите трябва да бъдат поощрявани, те ни теглят напред и ни включват в световната система, отразяват амбициите на една нация да се развива като конкурентоспособна, амбициите да бъде част от икономиката на бъдещето, обобщи Радев.
По време на церемонията в категорията "Иновация за пазарно лидерство" беше отличена "Ултрафлекс Корпорейшън" ООД, за новаторска система за индукционно нагряване, приложима в сектори, свързани с термообработката на материали.
В областта "Зелена иновация" за 2019 г. беше отличена фирмата "Интернешънъл Пауър Съплай" АД за автономна хибридна токозахранваща система за управление на добита електроенергия от възобновяеми източнии.
В категорията "Социална иновация" наградена беше Найкомс ЕООД за система от хардуерни и софтуерни продукти в областта на телемедицината, включително станция за телемедицина и програма за онлайн аудио-видео консултация между лекар и пациент.
За "Иновативно новостартирало предприятие" беше отличена Пауър Дрон, която разработва софтуер за специализиран анализ на данни от техническа инспекция на електропроводи и друга енергийна инфраструктура на основата на заснемане с дрон. За "Качество на живо" награда получи ПроВиотик АД за създаването на лиофизиран пробиотик на основата на щам Лактобацилус Булгарикус, изолиран от кокиче и отгледан в биозеленчуков сок.
За "Иновация за развитие на таланти" отличие получи Юбитрак ООД за автоматизиране на процеса на събиране на данни за представянето на футболисти и отбори чрез прилагане на алгоритми за компютърно зрение и машинно обучение върху видеоматериал.
В категорията "Иновация в креативните индустрии" бе отличена ЗенАрт ООД за каталог от реални исторически, културни и природни дестинации във виртуална реалност.
Националният конкурс "Иновативно предприятие на годината" се организира от фондация "Приложни изследвания и комуникации" и се провежда под патронажа на президента. Марката "Високи постижения в иновациите" е знак за иновативност, с който се отличават върхови постижения, въздействие и ефективност на авангардни иновации, разработени от български предприятия.

още от Бизнес