Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ryanair съкращава 3 000 души

Getty Images

Нискотарифната авиокомпания Ryanair ще съкрати 3 хил. служители заради новия коронавирус, предаде CNBC. С част от тези, които ще запазят работните си места, ръководството преговаря за изпращане в неплатен отпуск и по-ниска заплата.

Решението идва след като в средата на март повечето самолети на авиолинията бяха заземени, а през второто тримесечие се очаква да се възобновят най-много 50% от планираните полети. Според главния изпълнителен директор Майкъл О‘Лиъри въпреки пандемията, много семейства все пак ще пътуват през лятото.

Рано тази сутрин в ефира на радио „Би Би Си“ той критикува британското правителство за задължителното поставяне на пасажерите под 14-дневна карантина, описвайки мярката като „идиотска и неприложима“.

Майкъл О'Лиъри /Getty Images

Ryanair приключи финансовата година с приходи от 8.5 млрд. евро – 10% увеличение спрямо година по-рано. Чистата печалба се повиши с 13% до 1 млрд. евро.

От Ryanair по-рано съобщиха, че няма да разчитат на държавна помощ. На този фон френското правителство инжектира 7 млрд. евро в AirFrance, която скоро очаква да получи средства и от Нидерландия. В Италия властите подкрепят с 3 млрд. евро Alitalia, която се очаква скоро да бъде национализирана, а в Германия Lufthansa води преговори за финансова помощ.

В началото на май от компанията поискаха отмяна на одобрената от Европейския съюз програма за подкрепа на авиолиниите, базирани в Швеция, в размер на 493 млн. евро.

още от Бизнес