нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Два луксозни бранда спират напълно използването на естествена кожа

Снимка: Shutterstock

Saint Laurent и Brioni са решили да не използват повече естествена кожа в своите продукти, съобщи Франс прес. Агенцията отбелязва, че това са последните две марки на компанията Kering, които все още използват естествена кожа. Преди това от естествените кожи се отказаха още Gucci, Balenciaga, Bottega Veneta и Alexander McQueen.

В изявление на уебсайта на Kering е посочено, че "никоя от къщите на модната група няма да използва естествена кожа, започвайки от есенните им колекции през 2022 г., предава ТАСС

Модните къщи са критикувани в продължение на много години от различни асоциации за хуманно отношение към животните, които протестират срещу използването на естествена кожа в производството на облекло, както и условията за развъждане на животни и начина им на клане.

Асоциацията PETA ("Хора за етично отношение към животните") предприема особено радикални действия в това отношение, като нейни представители нарушават модните ревюта, заливат с бои моделите, демонстриращи кожени палта. 

На този фон, много известни модни къщи, като Chanel например, се отказаха от производството на кожени изделия преди няколко години. 

още от Бизнес