нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Samsung слива звена и назначава нови шефове

Getty Images

Samsung Electronics Co Ltd слива подразделенията си за мобилна и потребителска електроника и назначава нови директори, за да опрости структурата си и да се съсредоточи върху бизнеса с чипове. Това е първата промяна от такъв мащаб от 2017 г. насам, предава „Ройтерс“.

Двама шефове вместо трима ще ръководят южнокорейската фирма, докато гравитира около двата бизнес стълба на чиповете и потребителските устройства, за да помогнат за следващата фаза на растеж и повишаване на конкурентоспособността.

Хан Джон-хи, настоящият ръководител на бизнеса с дисплеи, е повишен до главен изпълнителен директор, но ще изпълнява и задълженията на досегашния си пост. Президентът Кюн Кай-юн също става главен изпълнителен директор и ще бъде отговорен за дивизията за решения за устройства (“Device Solutions”).

Samsung, чиято водеща линия Galaxy ѝ помогна да стане най-големия производител на смартфони в света по обем, се стреми да съживи забавящия се растеж на мобилните устройства, чийто принос в печалбата се сви до 21% през последното тримесечие от близо 70% в пиковите месеци в началото на 2010 г.

Вместо това бизнесът с компоненти, начело с чиповете, стана най-печеливш, подпомогнат от бума в съхранението на данни и скорошния недостиг на глобалните доставки на полупроводници. Бизнесът генерира почти три четвърти от оперативната печалба на Samsung от 15,8 трлн. вона (13,4 млрд. долара) през последното тримесечие.

Това преструктуриране е нов знак за централизирана промяна в Samsung, след като заместник-председателят Джей Лий бе освободен условно през август след присъда за подкуп.

Samsung Electronics се фокусира основно около полупроводниците, биофармацията, изкуствения интелект и роботиката, като планира да инвестира малко над 200 млрд. долара в тези сфери в рамките на следващите три години.

още от Бизнес