нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Samsung вече не произвежда смартфони в Китай

Снимка: Guliver / Getty images

Samsung Electronics прекрати производството на мобилни телефони в Китай, съобщи днес корейският технологичен гигант на фона на ожесточената конкуренция от местните участници на най-големия в света пазар на смартфони, предаде Ройтерс.

Преди да затвори последния си завод в Китай, Samsung намали продукцията на въпросната фабрика в южния град Хуейчжоу през юни и затвори друга миналата година.

Други производители на смартфони също спряха дейността си в Китай заради повишаващите се разходи за труд и икономическото забавяне.

Sony съобщи, че затваря завода си за мобилни телефони в Пекин и ще ги произвежда само в Тайланд.

Apple обаче продължава да прави основните си продукти в Китай.

Делът на Samsung на китайския пазар се сви до 1 процент през първото тримесечие спрямо около 15 процента в средата на 2013 година заради конкуренцията на местните производители Huawei и Xiaomi, според данни на компанията за маркетингови проучвания Каунтърпоинт.

Samsung, най-големият производител на смартфони, обясни, че е взел трудното решение, за да увеличи ефективността си. Компанията уточни, че ще продължи продажбите си в Китай.

Samsung не посочва капацитета и броя на работещите в закрития завод. Според южнокорейски медии в него работят 6000 души, а през 2017 година е произвел 63 милиона смартфона, предадва БТА.

Тази година Samsung е произвел 394 милиона телефона в целия свят, сочи годишния отчет на компанията.

През последните години Samsung разширява производството си на телефони в страни с ниски разходи като Индия и Виетнам.

още по темата
още от Бизнес