нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

САЩ и Китай са в ранен етап на студена война

Снимка: Getty images

Натискът на Пекин срещу китайските компании, които са листнати на борсите в САЩ, ще има широко отражение върху пазара. Това заяви пред Си Ен Би Си икономистът Стивън Роуч.

Роуч, който сред водещите финансови специалисти за азиатския регион, смята, че тези действия са сигнал за навлизане в ранен етап на студена война.

„Аз съм оптимист по рождение, що се отнася до Китай. Считам обаче тези действия за наистина обезпокоителни.“, коментира е бившият директор на азиатското подразделение на Morgan Stanley. „Китай се е насочил към сърцевината на новата си предприемаческа икономика и иска да сложи край на нежеланите бизнес модели“, добави той.

Според него напрежението между двете най-големи икономики в света може да достигне до нива, невиждани от началото на 70-те години на миналия век.

„Дори и американските компании да не търгуват директно с Китай, почти всичко, до което се докосват, преминава през глобалните вериги за доставки. Така че охлаждането на отношенията между Вашингтон и Пекин ще има значителни последици за американските компании и инвеститорите, които влагат средства в тях. Не можете да се измъкнете от китайската връзка“, каза Роуч.

Водещият на финансовото телевизионно предаване на Си Ен Би Си - „Луди пари“(Mad Money) Джим Креймър отправи сходно предупреждение към инвеститорите. Той смята, че в момента е твърде рисково да се инвестира в китайски акции, листнати на борсите в САЩ, заради регулаторния натиск.

В петък Пекин затегна контрола върху китайските частни образователни компании TAL Education и New Oriental Education and Technology, което доведе до поевтиняване на акциите им. По-рано същата седмица подобни мерки бяха взети и срещу Didi – компанията за споделени пътувания, известна като „китайския Uber”.

още по темата
още от Бизнес