Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

САЩ и Китай сядат отново на масата на преговорите в последните дни на юли

Shutterstock

Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър ще оглави американската делегация, която в началото на идната седмица ще проведе нов кръг търговски консултации с китайски високопоставени представители в Шанхай, предаде агенция Блумбърг.

Това ще бъде първият кръг от търговските преговори между САЩ и Китай от май. Двете страни планират да обсъдят широк кръг от въпроси, според изночниците на Блумбърг.

Преди два дни китайският в. "Саут Чайна морнинг пост" информира, че нов кръг преговори по търговските въпроси между пекин и Вашингтон може да се проведе още идната седмица в Пекин. Според източници на изданието американската делегация най-вероятно ще бъде водена от министъра на финансите Стивън Мнучин и главния търговски преговарящ Робърт Лайтхайзър, а китайската - от вицепремиера Лю Хъ.

Това ще бъдат първите консултации между страните от срещата на президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин в кулоарите на форума на Г-20 в Осака в края на юни, припомни "Саут Чайна морнинг пост".

Китай е реагирал положително на решението на Белия дом, взето по-рано този месец, да отмени 25-процентовите мита за китайски стоки на стойност 34 млн. долара, предаде БТА.

Китай и САЩ преговаряха няколко месеца за разрешаване на търговските си спорове. Последният, 11-и преговорен кръг, бе през първата половина на май във Вашингтон, но след това диалогът навлезе в застой. На 10 май Вашингтон въведе допълнителни мита за китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, повишавайки ставките от 10 на 25 процента. Пекин прие ответни мерки срещу американски внос за 60 млрд. долара.

още от Бизнес
12
Четвъртък
Декември