Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

САЩ и Китай възобновяват търговските преговори

Снимка: Shutterstock

Днес във Вашингтон започва 13-ият кръг от американско-китайските търговски преговори и е малко вероятно да бъде постигнат по-голям напредък в разведряването на търговското напрежение, отколкото през предходните 12 кръга, отбелязва Асошиейтед прес. Търговските спорове между двете страни разтърсиха пазарите, застрашиха световния растеж и парализираха бизнес инвестициите в САЩ.

Проблемите, по които двете най-големи икономики в света имат разногласия, сред които обвиненията, че Пекин използва незаконни тактики в стремежа си да придобие и развие най-модерни технологии, като че ли са твърде заплашителни, за да се стигне скоро до "голяма сделка", така желана от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Снощи той коментира, че шансът за сключване на търговско споразумение е много добър.

Слабите перспективи за успех обаче намаляха още повече в понеделник, когато американското министерство на търговията постави в черен списък група китайски технологични компании. Администрацията на Тръмп ги обвини, че технологиите за лицево разпознаване и изкуствен интелект, които те са разработили, са били използвани за нарушаване на човешките права на мюсюлманското малцинство в Китай. Пекин поиска САЩ да отменят това решение.

Китайското министерство на търговията предупреди в отделно комюнике, че Пекин ще "вземе всички необходими мерки, за да защити решително китайските интереси", но не обяви подробности за ответни санкции.

Във вторник промишленият индекс Дау Джоунс изгуби 314 пункта или 1,2 на сто отчасти заради по-слабите надежди за край на търговската война.

Администрацията на Тръмп обвини миналата година Китай, че използва хищнически тактики в стремежа си да развива глобални конкуренти в модерните технологии като квантовите изчисления и електрическите автомобили. Тези тактики включват кражба на технологии и принуждаване на чуждестранни компании да предават търговски тайни.

Тръмп обложи с мита китайски стоки за над 360 милиарда долара и планира да наложи допълнителни мита за 160 милиона долара на 15 декември.

Неотдавна Китай контраатакува с мита върху американски внос на стойност 120 милиарда долара, най-вече соя и други селскостопански стоки, които са много важни за поддръжниците на Тръмп в провинциална Америка.

Търговската война, продължаваща 15 месеца, се отрази отрицателно и от двете страни на Тихия океан, отбелязва АП.

още по темата
още от Бизнес