Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

САЩ излизат с доклад срещу френския дигитален данък

Снимка: Guliver / Getty images

САЩ ще публикуват днес доклад за новия дигитален данък, въведен от Франция, съобщиха световните агенции, цитирайки Службата на постоянния търговски представител.

Службата започна разследване, след като френският парламент прие, а президентът Еманюел Макрон подписа през юли закон за данъчно облагане на доставчиците на онлайн услуги.

Данъкът изглежда ще засегне най-вече американски компании като Amazon и Facebook, отбеляза Ройтерс.

На срещата на върха на Г-7 през август Макрон обяви, че заедно с американския президент Доналд Тръмп са постигнали споразумение, което ще позволи да бъде избегнат пряк сблъсък между двете страни, като се разработи глобална рамка за облагане на дигиталните гиганти.

През октомври Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) представи първото си предложение от компаниите да се изиска да плащат данъци във всички страни, в които имат значима дейност, независимо дали присъстват физически в тях, припомня БТА.

Очаква се през януари ОИСР да направи по-конкретни предложения.

Тръмп заплаши Франция с данък за френското вино, заявявайки, че правилата за дигиталните услуги несправедливо ще навредят на водещи американски компании.

Като част от примирието, договорено през лятото, Тръмп се съгласи да отложи въвеждането на нови мита срещу Франция с 90 дни - срок, който вече изтича.

 

още по темата
още от Бизнес