нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

САЩ сложиха фирмата от аферата „Пегас“ в черен списък

Shutterstock

Министерството на търговията на САЩ сложи в черен списък израелските фирми NSO Group и Candiru, обвинявайки ги в предоставяне на софтуер за шпионаж на чуждестранни правителства, които „използвали тези инструменти за злонамерено насочване“ към журналисти, служители на посолства и активисти, съобщи CNN.

Властите са добавили компаниите в т.нар. „списък на субекти“, който на практика им забранява да купуват софтуерни компоненти от американски доставчици без лиценз. Към списъка са добавени и руската Positive Technologies, както и сингапурската Computer Security Initiative Consultancy. Тези две фирми са обвинени в трафик на „киберинструменти, използвани за придобиване на неоторизиран достъп до информационни системи“.

В свое изявление от NSO Group, която стана популярна от аферата „Пегас“, излезе с позиция по темата, според която е „обезпокоена от решението, като се има предвид, че нашите технологии подкрепят интересите и политиките на националната сигурност на САЩ, като предотвратяват тероризма и престъпността“.

През април Министерството на финансите санкционира Positive Technologies, обвинявайки фирмата, че оказва подкрепа на руското разузнаване. Твърденията бяха отречени.

По-рано тази година 17 медии от глобален медиен консорциум публикуваха разследване, според което софтуерът Pegasus на NSO Group е бил внедряван тайно в устройства с цел достъп до снимки, данни, микрофон и геолокация. Като потърпевши бяха посочени членове на арабското кралско семейство, стотици политици и журналисти, както и шефове на компании и защитници на човешките права.

още от Бизнес