нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

САЩ смекчават ограниченията върху Huawei

Снимка: Guliver / Getty images

Американското правителство смекчи някои ограничения, наложени на китайската компания Huawei, предаде Ройтерс.

Търговското министерство на САЩ създаде временен общ лиценз, с който възстановява възможността на Huawei да поддържа съществуващите мрежи и да предоставя актуализации на софтуера на съществуващите мобилни устройства на компанията.

Лицензът, който ще е в сила 90 дни, смекчава ограниченията, наложени на Huawei от САЩ за купуване на американски стоки, за да се помогне на съществуващите клиенти.

Засега обаче няма промяна в позицията на Google да спре да предоставя услугите си, в частност Android, Google play и YouTube, за новите мобилни устройства на Huawei .

Вчера Google прекрати лиценза на Huawei за достъп до официално поддържаните услуги на най-популярната мобилна операционна система - Android. От Google подчертаха, че промяната няма да засегне наличните в момента у потребителите смартфони (и таблети) на Huawei т.е. те ще имат достъп до магазина за приложения, вградената в него антивирусна функционалност, а също така ще могат да разчитат на софтуерни обновления.

Освен това през уикенда големите производители на процесори и модеми Intel и Qualcomm също взеха решение да не работят с компанията. 

Временният лиценз за Huawei няма голямо значение за китайската телекомуникационна компания, заяви основателят й Жън Чжънфей. Huawei е била готова да се справи със забраната на САЩ, предаде ТАСС.

"90-дневният лиценз на правителството на САЩ няма голямо значение за Huawei. Компанията е готова да се справи със забраната на САЩ", заяви Жън Чжънфей, цитиран от централната телевизия на Китай.

Основателят на компания отбелязва освен това, че " Huawei може да прави чипове толкова добре, колкото и американските компании, но това не означава, че компанията няма да купува чипове от САЩ.

Huawei обяви, че нейната операционна система за мобилни устройства ще се нарича Hongmeng. Тя е била разработена от самата компания, в случай че ограничителните мерки на САЩ не й позволяват повече да използва операционната система Android, която е собственост на Google. Това съобщи късно снощи порталът Хуавей сентрал, специализиран за новини за китайския телекомуникационен гигант

още по темата
още от Бизнес