нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

САЩ вдигат митата върху вноса на самолети от ЕС

Снимка: Guliver / Getty images

Американското правителство ще увеличи митата върху вноса на самолети от Европейския съюз от 10% на 15%, предаде Ройтерс. Новата мярка ще влезе в сила на 18 март, като тя произтича от продължаващият близо 16 години спор за държавните субсидии в сектора.

От Службата на постоянния търговски представител на САЩ съобщиха, че остават отворени за преговори с ЕС по този въпрос и че се надяват да бъде постигнато някакво споразумение. От там обаче подчертават, че може да предприемат и по строги мерки, ако ЕС реши да отвърне налагане на реципрочни мита. В изявлението на службата се казва още, че ще бъдат направени малки корекции в списъка с европейски стоки , на които САЩ заплашва да наложи 25-процентови мита. В него влиза сирене, вино, уиски, маслини и други стоки от ЕС.

Дотук се стигна, след като Световната търговска организация обяви европейските субсидии за Airbus за незаконни и позволи на САЩ да предприемат мерки с наказателни тарифи на стойност 7,5 млрд. долара.

В паралелно дело СТО отсъди в полза на Европа срещу САЩ за субсидиите, получавани от Boeing. До момента обаче ЕС не е получил разрешение да наложи ответни мита.

още по темата
още от Бизнес