Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Петролният гигант Saudi Aramco отлага планирано излизане на борсата

Снимка: Gulive / Getty images

Саудитският петролен гигант Saudi Aramco е отложил планираното първично публично предлагане (ППП) с надеждата, че предстоящото публикуване на резултатите му за третото тримесечие ще засили доверието на инвеститорите в най-голямата петролна компания в света, съобщиха източници, цитирани от Ройтерс.

Очакваше се идната седмица Aramco да обяви планове да пусне 1 до 2 процента от акциите си на саудитската фондова борса Tadawul. Очакваното ППП би било най-голямото в света със стойност от най-малко 20 млрд. долара, информира БТА.

След атаката с дронове от 14 септември обаче, която временно доведе до свиване на петролния добив на кралството наполовина, компанията иска да засили доверието на инвеститорите като първо публикува резултатите си за периода, посочват източниците.

Засега не е определена нова дата за излизането на борсата, не се знае и кога ще бъдат публикувани резултатите за третото тримесечие, посочва един от източниците.

Перспективата Aramco да пусне свои акции вълнува пазарите, откакто престолонаследникът принц Мохамед бин Салман я спомена за първи път преди три години.

Желанието му компанията да получи оценка от 2 трлн. долара обаче бе поставено под съмнение от финансисти и експерти по петролните пазари, които отбелязват, че страните по света все повече ускоряват усилията си за отдръпване от изкопаемите горива на фона на стремежа за борба с глобалното затопляне. Тази тенденция поставя под натиск цените на черното злато и подкопава стойността на компаниите производители.

Атаката от септември първоначално сви добива с 5,7 милиона барела дневно, което се равнява на над 5 на сто от доставките на световния пазар. Ръководството на Aramco заяви, че нападението няма да окаже влияние върху плановете за листване на компанията. Пълното възстановяване на добива, обявено от министъра на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман на 3 октомври - много по-бързо от очакваното - бе възприето като благоприятно за имиджа на компанията

още по темата
още от Бизнес