нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Schneider Electric България - първият „умен завод“ в Югоизточна Европа

Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции и Стефан Стоянов, зам.-кмет гр. Пловдив на обиколка в "умната фабрика" на Schneider Electric.

Фабриката ще бъде демонстрационна за други компании, които искат да развиват високотехнологични проекти в България

Българският завод на френската мултинационална корпорация Schneider Electric е първият производствен обект на компанията в Югоизточна Европа със статут на „умна фабрика“ (smart factory). Признанието, което идва от компанията-майка, е огромно, тъй като базираната край пловдивското село Радиново вече ще бъде давана за пример и използвана като изложбено пространство не само на бъдещите партньори на Schneider Electric, но и на всички чуждестранни инвеститори, които искат да се уверят колко бързо различни технологии могат да се внедряват в българските производства. Друга такава smart factory корпорацията има единствено във Франция.

В завода ежедневно се използват високотехнологични нововъведения, като добавена реалност за проверка на показатели, датчици, свързани с централни системи за контрол, автономни транспортни устройства и колаборативни роботи – т. нар. cobot. Всички тези технологии и системи за повишаване на ефективността и автоматизацията на процесите са били въведени в действие в рамките на последните 8 месеца, основно по инициатива на ръководните инженери в завода. Задание за въвеждането на подобни иновации имат над 20 фабрики в групата на Schneider Electric, но най-бързо по проекта са реагирали у нас. В България компанията произвежда 40 млн. автоматични електрически прекъсвача годишно. Инвестицията, която ще позволи увеличаване на продукцията с 5% годишно, е възлизала на около 500 000 евро и ще се изплати от по-ефективната работа на машините в рамките на 2 години.

Статутът на "умна фабрика" за мощностите на Schneider Electric в България бе утвърден и със специално подписано споразумение за сътрудничество с Българската агенция за инвестиции. Своите подписи под споразумението положиха изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции, Стамен Янев и Радослав Кошков, регионален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово. Със споразумението Българската агенция за инвестиции приема фабриката на френския енергиен гигант в Пловдив за демонстрационна фабрика за Smart Factory технологии, чрез които се дигитализират успешно методите за производство. По този повод официален гост на събитието от страна на Schneider беше и Мурад Тамуд, глобален директор „Производствени операции“ в Schneider Electric, базиран в Хонг Конг.

На снимката от ляво надясно: Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката, Радослав Кошков, регионален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, Мурад Тамуд, глобален директор „Производствени операции“ в Schneider Electric, базиран в Хонг Конг.

 

На събитието присъстваха още Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката, както и Здравко Димитров, кмет на Пловдив, и неговият заместник, Стефан Стоянов. Инициативата се осъществява с посредничеството на Френско-българската търговска камара, представена на подписването от председателя ѝ г-н Стефан Делайе.

Николай Нейчев

още от Бизнес