Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ще инвестирате в недвижим имот? Вижте тенденциите на пазара през 2020 година

Снимка: Shutterstock

Кредитирането ще продължи да движи пазара за недвижими имоти през тази година. Банките все повече отказват 100% финансиране (ипотечен и потребителски кредит) като по този начин предпазват пазара от прекалено завишаване на цените. Това обясни Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на брокерската агенция "Адрес".

През 2020 година купувачите с ипотечен кредит трябва да имат предвид, че движимото имущество, каквото е обзавеждането, не се отразява в оценката на банката. "Наличието на обзавеждане, техника и оборудване в жилището има по-малка тежест в изготвянето на оценка на банката, отколкото при определянето на пазарната стойност на имота. Това се отразява на сумата, която банката би отпуснала при ипотека на жилището", уточни тя.

Жилищата в София са 610 000 на брой, а ръстът им нараства 3 пъти по-бързо спрямо нарастването на населението. Това ще направи избора пред купувачите значително по-голям и е вероятно да окаже известен натиск върху пазарните условия.

Друга важна тенденция, която трябва да се следва е, че предвид увеличаването на предлагането, натискът върху по-старите имоти ще се увеличи. "Собствениците на стари и панелни жилища, които обмислят продажба трябва да се възползват от текущите условия на пазара. Тяхната конкурентност спрямо новите проекти, които се реализират в момента намалява и това ще повлияе върху времето за откриване на купувая и цената, която той би платил за дадения имоти", допълни Тенекеджиева.

"Смятам, че през тази година пазарът ще бъде благоприятен за купувачите. От ключово значение ще бъде поведението на участниците и тяхната адаптивност спрямо новите условия. Изискванията към новата група млади купувачи, която се очертава все по-ясно, ще формират значима част от настроенията на пазара. Затова колкото по-гъвкава е реакцията на всички играчи, толкова по-активен и благоприятен пазар ще има през 2020 година", обясни Тенекеджиева.

Бизнес имоти и офиси

Повишава се търсенето на магазини, отчете Денислав Тенинчев, брокер на бизнес имоти в "Адрес". По думите му се търсят магазини по търговските улици. А ако пристъпвате към купуване на магазин в квартал е хубаво около него да има пазар, голям верига магазин или банка.

Но повечето инвеститори са българи. "Международните клиенти смятат България за рисков пазар. Биха инвестирали при 10% доходност, а не при 6-8%, каквато е средно наблюдаваната", обясни той.

Тенинчев отчете, че няма толкова закупуване на офиси. Има доста инвестиции от големи компании, които строят бизнес сгради, за да ги отдадат под наем. Според него тази тенденция ще нараства и през 2020 година.

В момента се строят около 200 000 квадратни метра офиси като около 40% от тях вече са отдадени или продадени. Според брокерът, до пълното построяване на сградите почти всички от тях ще бъдат заети. 

Автор: Цветелин Димитров

още от Бизнес
25
Вторник
Февруари