нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Шефове в Лондонското сити ухажват служителите си да се върнат в офисите

Снимка: Guliver/ Getty Images

Инвестиционните банки в Лондон се опитват да изкушат повече служители да се върнат на работа в офисите с предложения за безплатна храна, питие в петък вечер след работа и други привилегии, информира Ройтерс. Така работодателите примамват банкерите да се върнат, за да предадат уменията си на други, а контролните отдели да могат да следят работата им отблизо, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.
Масовата дистанционна работа се оказа ефективен формат за редица финансови компании, като подобри комуникацията и спести на служителите дългото придвижване до работното място в периода на карантина. Но има и такива представители на сектора, които държат да съберат отново екипите си след тази неочаквана "офис пауза". Те изтъкват колко е важно създаването на екип, стимулирането на доверието и предаването на опита чрез полезни съвети към по-младите колеги.
Източници от три банки посочиха, че присъствието на служителите в офисите намалява правните рискове и помага на мениджърите да оценят по-добре индивидуалната работа на всеки служител през последното тримесечие, когато се начисляват бонусите.
Освен ползи, работата от вкъщи крие и нови опасности. Британският комитет за прилагане на стандартите на финансовите пазари (FICC) публикува тази седмица наръчник на най-добрите практики за избягване на поведенчески рискове като грешки в търговията, домашно насилие и злоупотреба с наркотици или алкохол.
Като част от процеса на връщане по работните места инвестиционна банка Голдман Сакс (Goldman Sachs) предлага на служителите си възможността да се хранят в централата на международния й бизнес в Лондон, където много малко хранителни магазини наоколо са отворени. Около 40 процента от 6000-те души, работещи в сградата "Плъмтри корт", която може да се похвали с детски и медицински център, са се върнали на работа през юни. От тях 10-15 процента идват всеки ден на работа, съобщиха двама източници. Персоналът има възможността да релаксира в градината на покрива на сградата или да тренира във фитнес центъра, който отвори врати миналата седмица.
Швейцарската банка Ю Би Ес (UBS) пък предлага на търговците си в Лондон питиета в петък вечер, за да повдигне отборния дух по време на постепенното връщане в офисите, добавиха други източници. Това обаче все още са малки стъпки и вероятно много банкери ще работят по пижама още поне няколко месеца.
Около 70 000 души от общо 88 000 служители по света на Барклис (Barclays') са работили от вкъщи по време на пандемията и се очаква едва 700 от тях да се върнат на работните си места във Великобритания, Индия и САЩ през юли и август. Останалите ще работят дистанционно поне до края на септември, каза говорител на банката.
Главният изпълнителен директор на Барклис Джес Стейли, който през април заяви, че препълването на офисите в центъра на града с хиляди души персонал може да се превърне в отживелица, тази седмица изненадващо сподели пред медии, че иска да види служителите си отново заедно.
НатУест груп (NatWest Group), която е частично държавна собственост, съобщи на своите 50 000 служители, че по-голямата част от тях могат да работят дистанционно до 2021 година.
Лойдс (Lloyds Banking Group) оповести, че би искала служителите й да се завърнат през четвъртото тримесечие, ако тогава това бъде безопасно.
Някои банки полагат усилия да гарантират, че офисите им са по-добре защитени срещу пандемията в дългосрочен план. Предвид че хората прекарват до 90 процента от времето си на закрито, има спешна необходимост закритите пространства да се препроектират, за да се създадат продуктивни и безопасни работни места, заяви Ливиу Тюдър, основател на компанията Дженизис пропърти (Genesis Property), която съветва банки, включително Сосиете женерал (Societe Generale), как да "имунизират" офисите си.
Офиси, защитени от пандемия, могат да струват 2% от общата цена за строителството, прогнозира Тюдър. Това може да включва изграждане на карантинни стаи, дезинфекция с UV-светлина, модернизиране на системите за филтриране на въздуха, термални скенери и дори пребоядисване на стените с антимикробна боя.

още от Бизнес