нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Швеция върви към най-лошата рецесия в историята си

Снимка: Shutterstock

Най-голямата скандинавска икономика може да потъне в най-лошата си рецесия в историята, като се очаква последиците от кризата с коронавируса да бъдат по-лоши от тези от финансовата криза от 2008-2009 г., пише Блумбърг.

Икономисти от Swedbank прогнозират, че Брутният вътрешен продукт на Швеция ще се свие с 4% през 2020 г. Те обаче виждат сценарии, при който този спад може да стигне до 8%, ако шокът за икономиката доведе до вълна от фалити в бизнеса.

Новата прогноза показва бързото и силно влияние на вируса върху икономическите нагласи. През януари от Swedbank прогнозираха ръст от 1,4% на БВП през 2020 г.

Шведската централна банка Riksbank, която през декември се отказа от политиката си на отрицателни лихви, обясни, че може да предприеме различни мерки за стимулиране на икономиката и че не е задължително те да включват ново понижение на лихвите и връщане в негативната територия. Потенциалните мерки включват изкупуване корпоративни облигации и евтини банкови заеми, които да предотвратят кредитна криза.

още от Бизнес