Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Сингапур влезе в рецесия. Икономиката се сви с рекордните 41,2%

Снимка: Guliver / Getty images

Икономиката на Сингапур навлезе в техническа рецесия, след като се сви с 41,2% през вторто тримесечие спрямо предходното, сочат предварителни данни на Министерството на търговията и индустрията, цитирани от Си Ен Би Си.

Новата оценка на брутния вътрешен продукт, базираща се основно на данни от април и май, е по-лоша от прогнозите на анализаторите. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха cвивaнe нa южнoaзиaтcĸaтa иĸoнoмиĸa с 37,4% на тримесечна база.

Техническата рецесия представлява две поредни тримесечия на свиване. В първите три месеца на годината брутният вътрешен продукт на Сингапур се е понижил с 3,3% спрямо предходното тримесечие.

На годишна база, икономиката на Сингапур се е свила с 12,6% през второто тримесечие. Този резултат също е по-лош от прогнозираният от анализатори спад от 10,5%.

Икономическото представяне на града-държава се е влошило през второто тримесечие заради въвеждането на ограничителните мерки срещу разпространението на короанвируса. Мерките, които бяха въведени в началото на април, включваха затварянето на повечето бизнеси и училища. В началото на месец юни правителството на Сингапур започна да разхлабва някои от мерките.

Ограниченията са нанесли щети върху бизнесите, зависими от вътрешното потребление, в момент, когато външното търсена на стоки от Сингапур също е било „слабо“, заради световният икономически спад, предизвикан от пандемията, коментират от министерството.

През второто тримесечие производството е нараснало с 2,5% на годишна база, но строителството се е сринало с 54,7%, докато секторът на услугите се е свил с 13,6%.

Правителството на Сингапур прогнозира свиване на икономиката с между 4% и 7% през 2020 г. До момента градът-държава е представил четири пакета за стимулиране на икономиката на обща стойност 100 млрд. сингапурски долара (70,4 млрд. щатски долара), които целят да подкрепят бизнеса и домакинствата.

още по темата
още от Бизнес