нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кой колко печели от състезанието по инвестиции в големите надежди

Снимка: Shutterstock

Стойността на борсата на млади фармацевтични стартъпи и биотехнологични компании отбелязваше резки скокове на няколко пъти тази година под влиянието на напредъка в търсенето на ваксина срещи Ковид-19. Една от тези компании е германската BionTech, която съобщи за огромен напредък в съвместната си работа с Pfizer, предаде Франс прес.

BionTech има 1500 служители и акциите ѝ се търгуват Уолстрийт. Тя е основана само преди 12 години, а котировките й са скочили с 225% от началото на годината. Стойността й днес е близо 26 милиарда долара и двамата й основатели влязоха в клуба на най-богатите германци. 

Покрай нея поскъпнаха акциите и на биотехнологични стартъпи, които дадоха сериозни заявки относително бързо да създадат надеждни ваксини срещу новия коронавирус. Така например акциите на германската CureVac скочиха с 300% тази година, на американската Новавекс (Novavax) - с 240 процента, а на Moderna, която днес обяви силни и обещаващи резултатите от тестове на собствената си ваксина срещу COVID-19 - с 326% и са на стойност над 30 милиарда евро. 

Апетитът на инвеститорите се отрази и на първичното публично предлагане на борсата. Меката за биотехнологиите Уолстрийт и борсата Насдак регистрираха 65 нови компании, които привлякоха 16,2 милиарда евро, най-голямата сума в историята, според компанията за финансови данни Дийлоджик (Dealogic). 

Moderna, която е много напреднала в разработването на ваксина, използва подобна технология на тази на BionTech и Pfizer. Според обявените днес резултати, ефикасността на нейната разработка е 94,5% - т.е. по-висока от анонсираните миналата седмица резултати на съвместния продукт на Pfizer и BionTech за ефективност, които са малко над 90%.

"Те ще спечелят много пари при положителни резултати", коментира Даниел Махони, управител на фонд във фармацевтичната индустрия за компанията Полър кепитъл (Polar Capital) в Лондон. Специалистът набляга най-вече на факта, че както в случая на BionTech, пускането на пазара на ефикасна ваксина за по-малко от година, би било феноменален успех за тази компания, чиято технология все още не е е доказана. 

Именно тук се крие парадоксът при тези компании: те са щурмувани от инвеститори, привлечени от технологични обещания, а самите компании в някои случаи нямат никакъв продукт, който да предложат. Това е отражение на силните колебания в сектор, който може днес да е на върха, а утре - да изпадне в немилост. Такъв е случаят с американската компания Иновио (Inovio) с обещаващ кандидат за ваксина, чиито акции скочиха десетократно през лятото, за да се сринат, защото проектът се забави.

Междувременно, котировките на Уолстрийт поеха нагоре в началото на днешната търговия, след съобщението на (Moderna Inc) съобщи, че разработената от нея ваксина срещу Ковид-19 е с 94,5 процента ефикасност. Новината засили надеждите за икономиката, приключваща година на спад, предизвикан от пандемията, предаде Ройтерс, циирана от БТА.

Промишленият индекс Дау Джоунс прибави 192,55 пункта или 0,65 на сто и откри на равнище 29 672,36 пункта.

По-широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500 нарасна с 15,01 пункта или с 0,42 на сто до 3600,16 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Насдак се повиши със 17,82 пункта или с 0,15 на сто до 11 847,11 пункта след сигнала за начало на сесията

още от Бизнес