Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Служители на Facebook срещу позиция на Марк Зукърбърг

Getty Images

Служители на Facebook изразиха своето недоволство срещу шефа си Марк Зукърбърг, че платформата не маркира, нито изтри публикация на американския президент Доналд Тръмп, счетена от Twitter за „възхваляваща насилието“, предаде „Би Би Си“.

Става дума за пост, свързан със смъртта на цветнокожия Джордж Флойд в град Минеаполис, който седмица по-рано бе скрит от основаната от Джак Дорси социална мрежа. В него държавният глава критикува кмета на Минеаполис и предупреждава, че ако той не успее да овладее града, ще бъде изпратена националната гвардия, „за да свърши работата както трябва“, както и че „бандитите“ опорочават паметта на Флойд.

 

 

По-късно същият текст се появи и в официалния профил на Тръмп във Facebook. Според главния изпълнителен директор на технологичната корпорация обаче не са нарушени политиките на социалната мрежа. „Не съм съгласен как президентът коментира това, но вярвам, че хората трябва да могат да го видят сами“, коментира Зукърбърг.

Това подразни много от работниците и някои от тях отказаха да работят в понеделник, в знак на протест. „Работя във Facebook и не се гордея с това как се показваме. Повечето колеги, с които разговарях, се чувстват по същия начин“, написа един от тях. „Бездействието на Facebook за свалянето на поста на Тръмп, който подстрекава към насилие, ме кара да се срамувам, че работя тук“, коментира Лорън Тан, софтуерен инженер в компанията.

 

 

По-рано Facebook съобщи, че ще дари 10 млн. долара за организации, свързани с подкрепата на цветнокожите в расовото неравенство.

още по темата
още от Бизнес