нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Собственикът на Zara се завръща към печалбите

Getty Images

Испанската група за бърза мода Inditex се завърна към печалбата в първото тримесечие от новата фискална година, след тежкия удар от пандемията от COVID-19.

Компанията собственик на Bershka, Massimo Dutti и Zara вече се стабилизира и регистрира ръст в покупките онлайн, както и при тези във физическите си обекти, въпреки че все още не успява да достигне нивата от година по-рано, предаде „Ройтерс“.

98% от магазините от веригата вече са отворени, докато клиентите се връщат към обичайното си пазаруване на облекло.

Нетната печалба на Inditex достигна 214 млн. евро през второто тримесечие на 2020 година, надхвърляйки средната прогноза от 96 млн. евро, изчислена от модела SmartEstimate на Refinitiv. През първото полугодие онлайн продажбите на фирмата са скочили с 74% – тенденция, която се наблюдава и при други търговци в модната индустрия, предвид въведените от властите рестрикции и затворените магазини.

Същевременно нетната загуба от началото на годината е 195 млн. евро при продажби, намалели с 37%. Печалба щеше да бъде отчетена, ако не беше необходимо заплащането на 308 млн. евро такса, свързана с интеграцията на магазините и дигиталните платформи.

Вчера от конкурента H&M отчетоха печалба, по-голяма от очакваната от анализаторите – почти 194 млн. евро преди облагането с данъци.

още от Бизнес