нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Илияна Цанова оглави Надзорния съвет на концесионера на Летище София

Илияна Цанова, председател на Надзорния съвет на "СОФ Кънект". Снимка: Личен архив

 "СОФ Кънект" става от днес официален оператор на Летище София, след като вчера плати първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 660 милиона лева, съобщиха официално от компанията. Плащането е направено изцяло, независимо от най-голямата криза в историята на авиацията, уточнява концесионерът и ще постъпи директно в държавния бюджет. С изпълнението на този ангажимент от днес "СОФ Кънект" е официален и единствен оператор на Летище София.

От компанията днес обявиха и състава на управата си. Илияна Цанова, бивш заместник-изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), става председател на Надзорния съвет на "СОФ Кънект" като независим член. Тя ще отговаря за управлението на Надзорния съвет и също така ще се грижи да осигури максимална ефективност на действията на Надзорния съвет и оперативното ръководство на Летище София, спазването на добрите стандарти за корпоративно управление, поддържане на открита комуникация с всички заинтересовани страни и определяне на адекватна стратегия и съответни индикатори за успех. В Надзорния съвет влизат още двама независими членове, единият от които е председателят на Антикорупционния фонд в България Филип Гунев и Кристиян Мандл, европейски предприемач с опит в авиацията, технологиите и финансите, известен и със своите социални предприемачески дейности.

В Надзорния съвет влизат още: Тиери Део, Марко Росо, Давид Делгадо Ромеро и Гив Сардари като представители на основния акционер Meridiam в СОФ Кънект и Ралф Гафал, в качеството му на представител на Летище Мюнхен.

"Бих искал да благодаря на г-жа Цанова, че се присъедини към нас в изпълнението на този вълнуващ проект. Тя има богат опит в инфраструктурния сектор и публично-частните партньорства и е уважавана за своя професионализъм и интегритет. Приносът й за развитието на България и ЕС чрез предишните й роли в ЕБВР и ЕФСИ е признат в цяла Европа. Нейното ръководство ще бъде жизненоважно за успеха на този проект. Заедно ще направим Летище София средство за социален, икономически, екологичен и приобщаващ растеж за устойчивото развитие на София, нейния регион и България", заяви Тиери Део, партньор, основател и главен изпълнителен директор в Meridiam /член на Надзорния съвет на СОФ Кънект.

От своя страна Илияна Цанова отбелязва, че за нея е чест да допринесе за успеха на "тази важна инвестиция за България". "Като заместник управляващ директор на ЕФСИ съм имала възможността да работя с г-н Део в качеството му на член на инвестиционния комитет на ЕФСИ и се радвам да обединим отново усилия с него и Meridiam за реализацията на този проект. Ще приложим най-висок клас стандарти за устойчивост, които да превърнат Летище София в едно модерно европейско летище. Този стратегически проект е важен за развитието на инфраструктурата на региона и за цялата икономика и ще бъде от полза не само за служителите на летището и партньорите, но и за всички български граждани", е посочила още Цанова.

"СОФ Кънект" скоро ще представи публично бъдещите планове за Летище София, сред които първите инициативи и средносрочния инвестиционен план. Компанията ще създаде и Проектен център, с физическо място в града и с интерактивно дигитално пространство, с цел да даде възможност на всички заинтересовани страни да участват в трансформацията на Летище София, и където редовно ще бъде представяна актуална информация относно развитието на проекта, така че всички заинтересовани да могат да дадат своя принос и идеи за успеха на начинанието, се отбелязва в съобщението.

още от Бизнес