нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

SpaceX ще удвои скоростта на интернета си Starlink

Getty Images

Сателитният интернет на SpaceX ще удвои скоростта си „по-късно тази година“, докато продължава да изгражда своята глобална потребителска мрежа, предаде CNBC.

„Скоростта ще се удвои до приблизително 300 мегабита в секунда, а латентността ще спадне до приблизително 20 милисекунди по-късно тази година“, отговори на потребител в Twitter Илон Мъск, основателят на авио-космическата компания.

Латентността е свързана със закъснението в интернет мрежата, което определя колко време отнема на сигнала да циркулира от и до една локация и заедно със скоростта на изтегляне са два от най-важните показатели за доставчиците на интернет услуги.

Мъск обясни още, че очаква Starlink да има глобално покритие „до следващата година“. Целта на проекта е да изгради мрежа от хиляди сателити в ниска орбита около Земята, чрез която да доставя високоскоростен интернет до всяка точка на света.

В свое изчисление от SpaceX прогнозираха, че изграждането на Starlink ще струва около 10 млрд. долара или повече, но се смята, че услугата може да носи на компанията по 30 млрд. долара годишно. Към момента са изстреляни около 1000 сателита, а потребителите във Великобритания, Канада и САЩ могат да тестват бета версия срещу 99 долара на месец и допълнителна първоначална инвестиция от 499 долара за необходимото оборудване.

още от Бизнес