нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Статутът на САЩ като икономическа суперсила зависи от изпълнението на дневния ред на Байдън

Снимка: Getty images

Прилагането на икономическата програма на президента Джо Байдън е от ключово значение, за да се гарантира, че САЩ ще запазят статута си на водещата световна икономическа суперсила. Това се казва в реч на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън, видяна предварително Си Ен Би Си.

Йелън ще изнесе речта по-късно днес в Атланта като част от кампанията на Белия дом за спечелване на публична подкрепа за инфраструктурния план на администрацията на Байдън. Планът включва разходи на стойност 1 трлн. долара и има подкрепа и от двете водещи партии в САЩ. При първоначалното му представяне той бе в размер на 2 трлн. долара, но при преговорите между демократите и републиканците сумата бе намалена.

„Свикнали сме с това Америка да бъде водещата световна икономическа сила. Не е предопределено да останем такава, но аз вярвам, че с тези инвестиции ще го направим“, ще каже финансовият министър.

„Сега имаме шанс да поправим разбитите основи на нашата икономика и върху тях да изградим нещо по-справедливо и по-силно от това, което имахме в миналото“, гласи нейната реч.

Защитата на дневния ред на Байдън бележи нова повратна точка в дългата кариера на Йелън. Въпреки че е служила две години като главен икономист на президента Бил Клинтън в края на 90 -те, тя е прекарала по-голямата част от времето си във Вашингтон, избягвайки политическите намеси – първо като заместник-председател и след това като председател на Федералния резерв. След като бе назначена за министър на финансите обаче Йелън често контактува с представителите на демократите в Конгреса и спори с републиканците.

„Тя изигра ключова роля по някои теми, като например тази за минималния глобален корпоративен данък, и е ключов член на екипите, отговарящи за важни проекти, като например пакетите за фискална подкрепа“, коментира главният икономист на администрацията на Обама Джейсън Фърман.

Един от най-големите успехи на Йелън е осигуряването на глобален консенсус за минимален корпоративен данък, който поне отчасти намали натиска върху американските технологични гиганти, чиито данъчни практики се превърнаха в обект на критики в редица страни по света. Прокарването на този план във Вашингтон обаче може да се окаже трудно предизвикателство.

„Тя успя да убеди 132 страни да се съгласят с този план. Предстои да видим, дали ще успее да го прокара през Конгреса“, коментира Дейвид Уесъл, директор на Hutchins Center for Fiscal and Monetary Policy.

още по темата
още от Бизнес