нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Страничните ефекти на помощите: „Вече никой не иска да работи“

Все повече от ресторантите в американския щат Тексас имат табелка със сходен надпис: „Уважаеми клиенти, приемете нашите извинения, но изпитваме недостиг на работна ръка. Моля, бъдете търпеливи!“.

Това е едно от следствията на раздаваните помощи от 300 долара на седмица, пише в анализ британското издание Гардиан. Много хора предпочитат да си стоят вкъщи и да ползват тези пари, вместо да си търсят работа като касиери или в кухнята на някой ресторант.

Но „безплатните пари“ на правителството не са изцяло виновни за това положение.

„Ако държавата не даваше тези грантове, то щеше да има малко повече наети служители. Основната причина, поради която има проблем с броя на служители, е че всички бизнеси внезапно увеличиха търсенето на работна ръка“, коментира Йоана Маринеску от Университета в Пенсилвания.

През февруари търсенето на нови служители достигна рекорд  за последните 2 години. През март американската икономика генерира нови 1 млн. работни места и се очаква данните за април също да са рекордни.

Вярно е, че немалко хора  биха останали вкъщи и ще си докарат от социални помощи повече пари, отколкото ако размразяват кюфтета или отговарят на телефонни запитвания.

Други обаче подхождат по различен начин. Допреди пандемията Лашанта Ноулс от Кливлънд е прекарала 7 години да работи на място, което нито я удовлетворява, нито пък и генерира достатъчно приходи, и където тя получава внимание само когато е объркала нещо. „Страхувах се, че щом дори на тази работа не са доволни от мен, значи никъде няма да са и затова не търсех друга реализация“, коментира тя. От началото на пандемията обаче тя вече не се чувства така, защото използва новото свободно време, за да завърши курс по програмиране и уеб разработки. “Безработицата всъщност ми помогна да подобря квалификацията си, докато в същото време имах средства, с които да се издържам“, коментира тя.

Ноулс е била насочена от организацията с идеална цел за кариерна ориентация Ohio Organizing Collaborative.  

По този начин програмата с грантовете, която изтича през септември, има няколко ефекта на икономиката – от една страна не спира приходите за бизнеса от страна на домакинствата, които нямат доход от икономическа дейност, а от друга – дава възможност на някои от хората да надградят уменията си и така създават повече високоплатени служители. Според Ариндражи Дубе от Университета в Масачузетс това може да доведе до безпрецедентно повишаване на средните заплати и трайно понижение на безработицата. „Подобен ръст в заплатите не се е случвал от 70-те години, когато бизнесите трябваше да предложат много по-големи заплати, за да задържат служителите си и това е напълно нормален икономически процес“, добавя Дубе.

още от Бизнес