Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Страните, на които САЩ дължат най-много пари

Снимка: Shutterstock

През 2019 г. държавният дълг на САЩ достигна рекордните 22 трилиона долара.

По-голямата част от този дълг се държи от правителството на САЩ, Федералния резерв и местни инвеститори. Въпреки това, американски дългови книжа на стойност 6,433 трилиона долара са чуждестранна собственост. Кои са страните, на които САЩ „дължат“ най-много пари?

От сайтът Howmuch.net са създали инфографика, илюстрираща най-големите държатели на американски дълг:

 

На първо място за поредна година е Китай, като втората най-голяма икономика в света пpитeжaвa aмepиĸaнcĸи дъpжaвни oблигaции зa 1,113 тpилиoнa дoлapa. Една от основните причини за масовите китайски инвестиции в американския е желанието на Пекин да поддържа валутата си(юан) слаба срещу долара.

На второ място е Япония с 1,064 трилиона долара, а трета е Бразилия с 306,7 милиарда долара. Топ 5 се допълва от Обединеното кралство с 300,8 млрд. долара и Ирландия с 269,7 млрд. долара, като тези пет страни държат близо 50% от дълга на САЩ към други държави.

В първите десет попадат още Швейцария с 226,9 млрд. долара, Люксембург – с 223,7 млрд. долара, Каймановите острови – с 217,2 млрд. долара, Хонконг – с 205,9 млрд. долара и Белгия – с 179,8 млрд. долара.

още по темата
още от Бизнес