нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Subaru спря производството в японски завод заради недостиг на полупроводници

Снимка: Getty Images

Японският производител на автомобили Subaru реши временно да спре производството в една от фабриките си в Япония поради недостиг на полупроводници. Това съобщи в понеделник агенция Киодо, цитирана от ТАСС.

Това е втората по големина фабрика на компанията в централната префектура Гунма. Производството на автомобили там ще бъде спряно от 10 до 27 април. Предприятието там сглобява най-популярните модели Subaru, включително Impreza, XV, Forester.

Според прогнозите, принудителните промени в графика ще свият производството през април с 10 хиляди превозни средства.

Японските производители на автомобили се сблъскаха с недостиг на полупроводници по-рано тази година. Това е свързано с рязко повишеното търсене на тези продукти във връзка с прехвърлянето на мобилни комуникации в много страни към системи от пето поколение. В контекста на пандемията и разширяването на работата по отдалечени вериги също се е увеличило производството на персонални компютри и игрови конзоли, което също изисква допълнителни обеми полупроводници. 

Проблемът се изостри след пожар през март във фабрика на голямата компания за полупроводници Renesas Electronics. Както съобщава вестник Nikkei, поради тази причина производството на автомобили в световен мащаб може да спадне с около 7% или 1,6 милиона през април-юни. 

още от Бизнес