нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Светофар или Ямайка: Коя коалиция ще бъде най-добра за икономиката на Германия?

Снимка: Getty images

След като канцлерът Ангела Меркел се оттегли от поста си на предстоящите в неделя парламентарни избори в Германия, приоритетите на страната може да се променят драстично, особено в случай, че властта трябва да бъде поделена между традиционните партии и по-новите политически сили, пише Си Ен Би Си.

На практика е сигурно, че следващото правителство, подобно на настоящето, ще бъде коалиционно. Далеч по-неясно е обаче кои партии ще създадат или доминират управляващото мнозинство.

Формата, която ще приеме следващата коалиция, ще окаже голямо влияние върху германската икономика – най-голямата, а може би и най-важната икономика в региона.

Според данни на Евростат през 2019 г. почти една четвърт от брутния вътрешен продукт на ЕС (24,7%) е генериран от Германия. Това означава, че начинът, по който ще бъде управлявана страната в този преходен за световната търговия и потребителските тенденции момент, е изключително важен.

В момента изборната надпревара е твърде оспорвана, за да бъде предречен нейния резултат с точност, като данните от последното социологическо проучване, публикувано вчера, дават първото място на Социалдемократическа партия (СДП) с подкрепа от 25%. Втори е консервативният блок на Християндемократическия (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) с 22% от вота, а партията на Зелените е с 15%., показва допитване на института INSA по поръчка на в. „Билд“.

След вота ще трябва да бъде съставена нова коалиция, като според германските икономисти определени формации могат да имат „огромни последици“ за икономиката на страната.

„Огромни последици“

От германския институт за икономически изследвания Ifo и в. „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ са провели проучване сред 153 икономисти в германски университети, в рамите на което са ги питали как различните коалиционни формации биха се отразили на германския икономически растеж, безработицата в страната, държавния дълг и неравенството на доходите.

Респондентите е трябвало да оценят коя коалиция ще постигне най-високите и коя най-ниските нива при всеки един от тези фактори.

Според резултатите, публикувани днес, 83% от анкетираните германски икономисти вярват, че най-ниският икономически растеж в страната ще бъде постигнат при коалиция формат „Червено/Червено/Зелено“, или иначе казано коалиция между социалдемократите, Левицата ( Die Linke) зелените.

Подобна коалиция на леви партии ще „представлява сериозна промяна в посоката на икономическата политика, белязана от по-високи данъци и правителствени разходи“, казва професор Никлас Потрафке от ifo.

Цели 77% от икономистите смятат, че освен най-нисък икономически растеж, коалицията „Червено/Червено/Зелено“ ще донесе със себе си най-високо ниво на безработица, а 86% вярват, че тя ще е отговорна за рекорден държавен дълг. Въпреки това 55% смятат, че тази на левия алианс ще доведе до най-голямо свиване на неравенството в доходите.

Познатият дявол

Без особени изненади, 44% от икономситите смятат, че коалицията между блока ХДС/ХСС и про-бизнес настроената либерална Свободна демократическа партия (коалиция Черно/Жълто) би довела до най-голям икономически растеж за Германия, макар че според настоящите нагласи на гласоподавателите тази коалиция не би имала парламентарно мнозинство.

Според 43% от икономистите управлението на тази коалиция ще бъде белязано от най-ниско ниво на безработица, а 73% очакват от нея да поддържа най-ниско съотношение на държавния дълг към БВП.

Икономическият растеж ще има своята цена – 70% от икономистите вярват, че тази коалиция ще доведе до най-високо ниво на неравенство на доходите, а 56% очакват от нея да увеличи най-много вредните емисии на страната.

18% от икономистите вярват, че най-голям икономически растеж ще бъде постигнат при коалиция между социалдемократите, зелените и либералите (коалиция „светофар“), а други 18% смятат, че това ще бъде постигнато от съюз между ХДС/ХСС, зелените и либералите (коалиция „Ямайка“).

още по темата
още от Бизнес