нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Световната търговия изправена пред сериозна заплаха

Снимка: Guliver/ Getty Images

Най-тежката корабоплавателна криза от десетилетия насам поставя под сериозна заплаха световната търговия. Bloomberg разказва за десетки трудови нарушения, които застрашават безопасността на корабните екипажи, както и световната верига за доставки.

Почти 20 процента от 1,6 милиона моряци в света са блокирани на кораби и не могат да ги напускат в продължение на месеци. Десетки от тях в беседи за Bloomberg заявяват, че са в трудна ситуация: договорите им са изтекли, а заплатите се бавят повече от два месеца. Моряците не могат да получат качествена и навременна медицинска помощ. На един от корабите капитанът умира от инфаркт, а екипажът е принуден да сърханява трупа му във фризера почти две седмици.

„Това е най-тежката ситуация с кораби и екипажи, която съм виждал от десетилетия насам“, каза Андрю Кинси, старши консултант по морски рискове в Allianz Global Corporate & Specialty. В най-добрия случай последствията ще са закъснения в доставките, казва той. Компаниите се опитват да върнат моряците на брега, но много пристанища са забранили смяната на екипажа (от 123 търговски пристанища в различни страни, 45 са издали такава забрана поради пандемията от коронавируса).

Хаосът в сектора ще има изключително негативно въздействие върху глобалните доставки, тъй като според Световната конференция на ООН за търговия и развитие около 80% от световната търговия със стоки се извършва по вода.

още от Бизнес