нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Световните цени на храните са намалели

Shutterstock

Световните цени на храните са намалели през септември спрямо август, като единствено цената на захарта се е увеличила, съобщи днес Организацията за прехрана и земеделие към ООН (ФАО), цитирана от Ройтерс.

Индексът на храните на ФАО, който отчита месечните промени в кошницата от зърнени храни, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар, е достигнал средно до 165,4 пункта миналия месец спрямо незначително преразгледаните 167,7 пункта през август.

Според ФАО световното производство на зърнени храни през 2018 година се оценява на 2,591 милиарда тона, което е увеличение с 3 милиона тона спрямо предишната прогноза от септември, но е с 63 милиона тона или 2,4 процента под световния производствен рекорд от 2017 година.

Прогнозите на ФАО за световното производство на жито през 2018 година са почти непроменени - 722,4 милиона тона, най-ниското ниво от 2013 година.

Ценовият индекс на зърнените култури на Организацията за прехрана и земеделие към ООН е достигнал средно ниво от почти 164 пункта през септември, което е с 2,8 процента по-малко от август.

Сред основните зърнени култури регистрираният износ на царевица отчита най-резкия месечен спад с 4 процента, предаде БТА. В голяма степен това се дължи на очакванията за добра реколта в САЩ и добри перспективи за предлагане в световен мащаб.

Котировките на зърното също са спаднали, основно заради продължаващите силни продажби и доставки от Русия.

Обратно, индексът на ФАО за цената на захарта е достигнал средно ниво от 161,4 пункта миналия месец, което е с 2,6 процента повече спрямо август. Според организацията това увеличение се свързва в голяма степен с прибирането в момента на реколтата в Бразилия, най-големият в света производител и износител на захар.

"Условията на суша в Бразилия по време на критичния за растежа сезон са оказали отрицателно въздействие върху добивите от захарна тръстика и обемът на реколтата от тръстика е под очакванията", съобщи ФАО.

още от Бизнес