нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Световният политически и бизнес елит се събира за 50-и път в Давос

Снимка: Guliver / Getty images

Световният елит се събира в швейцарския планински курорт Давос Швейцария за годишната среща на политическите лидери и водещите бизнесмени, представителите на научните среди и гражданското общество, съобщиха осведомителните агенции.

Световният икономически форум ще се проведе за юбилейния 50-и път между 21 и 24 януари.

Основната тема за тазгодишното издание е устойчивото развитие.

Ще се обсъждат и действия в отговор на климатичните промени и начини да се защити биоразнообразието, освобождаването от дългосрочните дългове, избягването на "технологична война", осигуряването на необходимите умения за един милиард души през идното десетилетие, както и подхода за уреждане на конфликтите в световните "горещи точки".

Тази година за втори пореден път във форума ще участва младата шведска екоактивистка Грета Тунберг, която се очаква да призове за незабавно спиране на инвестициите в изкопаемите горива, информира БТА.

Участието на президента на САЩ Доналд Тръмп, който миналата година пропусна форума заради временното спиране на работата на федералните агенции, със сигурност също ще привлече внимание.

Тръмп има в програмата си срещи с редица световни лидери.  Той ще разговаря с иракския президент Брахам Салих, пакистанския премиер Имран Хан, швейцарската президентка Симонета Сомаруга и с президента на Иракски Кюрдистан Нечирван Барзани.

Ройтерс съобщи по-рано, че Тръмп възнамерява да се срещне и с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Първата среща в Давос е организирана през 1971 г. от германския икономист Клаус Шваб като начин европейският бизнес да постигне по-добро корпоративно управление. По-късно форумът се разширява и прераства в платформа за диалог, приема сегашното си име през 1987 година, а през 2015 г. е признат за международна институция.

 

 

още по темата
още от Бизнес