нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Telefónica продава кулите си в Европа и Латинска Америка

Снимка: Shutterstock

Испанският телекомуникационен гигант Telefonica S.A. обяви, че нейното дъщерно дружество Telxius Telecom се е съгласило да продаде своите телекомуникационни кули в Европа (Испания и Германия) и Латинска Америка (Бразилия, Перу, Чили и Аржентина) на American Towers за 7,7 млрд. евро. в брой (за около 9,4 млрд. долара). Съобщение за събитието е изпратено до Националната комисия за пазара на ценни книжа (CNMV), предава eleconomista.es.

Европейските и латиноамериканските бизнеси ще бъдат продадени в две отделни транзакции, при които American Towers ще придобият приблизително 30 722 обекта от телекомуникационни кули и ще станат водещ доставчик на Telefonica и в двата региона. Компаниите добавиха, че American Towers ще остане партньор на Telefonica в стратегически проекти в Бразилия, Аржентина и Колумбия.

"Операцията има стратегически смисъл в нашата пътна карта. American Towers беше вторият ни доставчик след Telxius. След тази операция ще продължим да се фокусираме върху нашите най-амбициозни цели: интеграцията с британския доставчик на услуги O2 и Virgin Media в Обединеното кралство, закупуването на Oi mobile в Бразилия и намаляването на дълга", заяви главният изпълнителен директор на Telefonica Хосе Мария Алварес-Оалете. 

още от Бизнес