Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Tesco въвежда опаковки за многократна употреба

Най-голямата британска верига за хранителни стоки и стоки от  бита Tesco обяви, че започва пилотна програма, при която ще използва опаковки за многократна употреба. По този начин компанията иска да демонстрира желание да бъде част от глобалното движение за „нулев отпадък“. Инициативата ще се осъществява в сътрудничество със стартиращата компания Loop.

Програмата включва 150 различни артикула  от онлайн магазина на веригата, които ще бъдат доставяни в контейнери за многократна употреба и за които потребителите ще плащат депозит. Сред продуктите са кетчуп, перилен препарат, газирани напитки, кисело мляко. Планът е след като опаковката е била използвана куриерът да я събере от потребителя и да я занесе в цехове на компанията за сигурност на храните Ecolab, където тя да бъде почистена и използвана отново. Според изпълнителният директор на Lopp Том Саки подобна идея е била вече реализирана във Франция с Carrefour и в САЩ с Kroger и Walgreens и е работела успешно вече по време на пандемията. Другият вариант е клиентите да оставят контейнерите в магазините, за да си получат обратно платения депозит. Предварителното споразумение между Loop и Tesco е за 1 година, за да се провери как ще реагира обществеността. Към момента водещи организации за опазване на околната среда като Грийнпийс заявиха своята подкрепа за проекта.

Няколко други компании също вече работят по подобни проекти. Глобалният доставчик на напитки Diageo обяви, че от следващата година ще бутилира Johnnie Walker в хартиени бутилки, а Waitrose приветства клиенти, които си носят от вкъщи контейнери за паста, бира и замразени плодове.

още от Бизнес