нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Tesla недоволна от дългата процедура за одобряване на строежа на завода й край Берлин

Снимка: Getty images

Американският автомобилостроител Tesla отправи критики към продължителната процедура за издаване на разрешителни за строежа на завода му край Берлин, предаде ДПА.

В документ с юридическа обосновка на проекта компанията подчертава, че новият завод ще допринесе за борбата срещу глобалното затопляне чрез ускоряване на прехода към електромобили.

Продължителната процедура, предвидена от разпоредбите в Германия, обаче влиза в сблъсък със спешната необходимост от планиране и изпълнение на подобни проекти, които са необходими за борба с климатичните промени, посочва компанията.

За Tesla е "особено дразнещо", че 16 месеца след като е подала заявлението си, все още не е определен график за издаване на окончателното одобрение.

Според компанията най-болезненият проблем е, че действащите процедури и закони третират еднакво проекти, които се борят с климатичните промени, и такива, които ги ускоряват, предаде БТА.

Tesla изгражда "гигазавод" в Грюнхайде, в покрайнините на Берлин.

До момента се строи благодарение на временни разрешителни, тъй като провинция Бранденбург все още не е взела окончателното решение заради оплаквания на екологични организации и местни жители.

Tesla иска да започне през лятото на тази година производството в завода, който ще бъде първият й в Европа и цели до произвежда там 500 000 коли годишно.

още по темата
още от Бизнес